Volksmuziek uit Amerika, Georgië, Groot Brittannië, Noorwegen en  Oostenrijk

De Amerikaanse componist Charles Wakefield Cadman (1881- 1946) liet zich inspireren door de American native muziek. In de American Suite komt dit duidelijk tot uitdrukking. De uit Georgië afkomstige cellist Sulkanhan Tsintsadze (1925-1991) componeerde 21 miniaturen waarvan er een aantal op ons concert te horen is. In de traditie van diverse Britse componisten componeerde componist John Rutter (1945-  ) een prachtig werk voor strijkers gebaseerd op de rijke erfenis van de volksmuziek van de Britse eilanden.  Buiten Noorwegen is de Suite voor Strijkorkest van componist Ole Olsen (1850-1927) vrij onbekend. De suite is gebaseerd op het verhaal van schrijver Nordahl Rolfsen “Svein Uroed”. Theatermaker Simon Versteeg zal bij de uitvoering deze muziek met woorden inkleuren. Het laatste onderdeel van het programma is van de Oostenrijkse componist Moritz Kässmayer (1831-1884). Deze Oostenrijkse componist staat bekend om zijn humoristische zettingen van volksliederen voor strijkkwartet.

Over theater Nora

Het Nijmeegs Strijkersgilde werkt dit keer samen met Theater Nora. Theater Nora is een Gelders theatergezelschap van jonge makers dat zich bezighoudt met het schrijven en spelen van nieuwe Nederlandse teksten. Voor de samenwerking met het NSG heeft schrijver en acteur Simon Versteeg zich laten inspireren door de muziek uit het programma. Dat betekent dat ook de vertelling, met de muziek mee, in razend tempo over de wereld danst. Naast de muziek zelf, gebruiken de makers van Theater Nora verhaalvormen en onderwerpen uit de streken uit het programma als inspiratie.

Programma:
Rutter: Suite for string orchestra, based on British Folk tunes

Tsintsadze: selectie uit 12 miniatures: 1. Lale 8. Scherzo 5. Lied 2. Indi Mindi 7. Flieg fort, schwarze Schwalbe 6. Tanzlied

Kässmayer: Böhmische volkslieder

Cadman: American Suite

Olsen: Suite “Sven Uraed”

Wanneer: zondag 20 november 14:00 uur
Waar: Theater ’t Mozaïek Wijchen
Prijs: 
€15,- per ticket
Tickets: muziekkring-wijchen.nl

« Terug